Extras din Evaluarea Rapidă de Risc a ECDC - Detecția de noi variante ale SARS-CoV-2 în relație cu nurcile

ecdc
Conţinut

Începând din aprilie 2020, când prima infecție cu SARS-CoV-2 la nurcă a fost raportată în Olanda și ulterior la un lucrător dintr-o fermă de nurci, s-a stabilit că poate apărea transmitere de la om la nurcă și de la nurcă la om. De atunci au fost raportate infecții la nurci în Danemarca, Italia, Spania, Suedia și SUA.

La 5 noiembrie 2020 Danemarca a raportat 214 de cazuri umane de COVID-19 infectate cu variante ale virusului SARS-CoV-2 legate de nurcă, precum și nurci infectate în peste 200 de ferme. Cele mai multe cazuri umane și animale raportate din iunie 2020 au fost în regiunea Iutlanda de Nord. Variantele SARS-CoV-2 detectate în aceste cazuri au făcut parte din cel puțin cinci clustere apropiate; fiecare cluster a fost caracterizat de o variantă specifică de la nurcă, identificată la oameni și animale din fermele de nurci infectate. Danemarca a implementat măsuri solide de răspuns pentru a controla focarele la nurci și a scădea transmiterea între oameni și nurci.

Unul dintre clustere (Clusterul 5) care a fost raportat ca circulând în august și septembrie 2020, este legat de o variantă cu patru modificări genetice, trei substituții și o deleție, în proteina spike (S). Deoarece proteina S conține domeniul de legare pe receptori și este o țintă majoră pentru răspunsul imun, astfel de mutații ar putea, în teorie, să aibă implicații asupra capacității de a infecta oamenii și animalele, asupra transmisibilității și antigenicității. În consecință, evoluția virusurilor cu modificări în domeniile funcționale ale proteinei S ar putea afecta tratamentul, anumite teste de diagnostic și antigenicitatea virusului. Ar putea avea, de asemenea, un impact asupra eficienței vaccinurilor candidate. Investigații și studii sunt în curs de desfășurare pentru a clarifica amploarea acestor posibile implicații.

Întregul material poate fi accesat aici!

Sursa: INSP