Extras din Evaluarea Rapida de Risc a ECDC COVID-19 in EU/EEA si UK – a noua actualizare 23 aprilie 2020

covid
Conţinut

In perioada 31 decembrie 2019 – 22 aprilie 2020, aproximativ 2,5 millioane (2524812) de cazuri de COVID-19 au fost raportate in intreaga lume, din care 177780 decese. Din numarul total de cazuri, 988241 au fost raportate de tari EU/EEA si UK, inclusiv 105064 decese.

Pandemia de COVID-19 reprezinta o amenintare fara precedent pentru tarile EU/EEA si UK in care se inregistreaza transmitere pe scara larga a virusului in comunitate de cateva saptamani. In plus, a crescut numarul de raportari de izbucniri de COVID-19 in centre de ingrijire pe termen lung in intreaga Europa, cu mortalitate asociata, subliniind vulnerabilitatea extrema a varstnicilor din aceste tipuri de centre.

Absenta unui tratament eficient sau a unui vaccin, combinata cu o crestere exponentiala a numarului de cazuri la finalul lunii februarie, au determinat multe tari sa implementeze interventii ne-farmaceutice de tipul “stai acasa” (recomandata sau impusa) si masuri de distantare sociala fizica, cum ar fi anularea adunarilor in masa, inchiderea institutiilor de educatie sau a spatiilor publice. Aceasta abordare a redus transmiterea, iar incidenta bolii in EU/EEA si UK a scazut cu 18% incepand din 8 aprilie 2020. In 20 de tari EU/EEA se pare ca valul initial de transmitere a depasit varful, inregistrandu-se o scadere a numarului de cazuri noi raportate.

Desi a fost observata aceasta scadere a numarului de cazuri noi, masurile instituite sunt foarte perturbatoare pentru societate, atat din punct de vedere economic, cat si social. Din acest motiv exista un interes deosebit in definirea unei abordari solide pentru ajustarea masurilor si iesirea treptata din faza “stai acasa”.

Totusi, ridicarea precoce a acestor masuri, fara un sistem corespunzator de monitorizare si fara un sistem de sanatate functional, poate provoca o reaparitie brusca a transmiterii comunitare sustinute.

Intrebarea este cum pot Statele Membre sa minimizeze impactul COVID-19 asupra sistemelor de sanatate si a sanatatii cetatenilor lor, in paralel cu restartarea economiei si a activitatilor sociale. “The Joint European Roadmap towards lifting COVID-19 containment measures” abordeaza aceasta intrebare oferind un cadru pentru un plan de redresare economica si sociala pentru UE, cu actiuni de sanatate publica in centrul sau.

Documentul integral poate fi vizualizat aici.

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică