Extras din Evaluarea Rapidă de Risc a ECDC Riscul legat de intensificarea circulației în EU/EEA a variantelor SARS-CoV-2 care determină îngrijorare - a 14-a actualizare

ecdc
Body

Mai multe țări din EU / EEA au observat o scădere a incidenței generale a COVID-19 în ultimele săptămâni, cel mai probabil datorită intensificării impactului intervențiilor non-farmaceutice (NPIs). Cu toate acestea, situația epidemiologică determină în continuare o mare îngrijorare în EU / EEA, majoritatea țărilor confruntându-se cu rate de notificare mari sau în creștere la vârstnici și / sau rate de mortalitate ridicate. Deși vaccinarea a început în toate țările EU / EEA, vizând cu prioritate grupele la risc crescut de a dezvolta forme clinice severe (vârstnici și rezidenți din instituțiile de îngrijire pe termen lung), precum și personalul medico-sanitar si alți lucrători din prima linie, este încă prea devreme pentru a detecta un impact asupra mortalității sau a spitalizărilor cauzate de COVID-19.

În timp ce majoritatea țărilor observă în prezent o scădere a incidenței generale ca răspuns la NPIs, intrarea în circulație și răspândirea crescută a noilor variante ale SARS-CoV-2 identificate pentru prima dată în Regatul Unit (B.1.1.7), Africa de Sud (B.1.351 ) și Brazilia (P.1) a generat îngrijorare. Așa după cum sugerează recentele proteste anti-lockdown și tulburările civile din unele orașe europene, oboseala generată de pandemie ar putea afecta negativ acceptarea continuă și respectarea NPIs de către populație.

Începând din 21 ianuarie 2021, țările EU / EEA au observat o creștere substanțială a numărului și a proporției cazurilor de COVID-19 cu varianta B.1.1.7, raportată pentru prima dată în Regatul Unit. Irlanda raportează că B.1.1.7 este tulpina SARS-CoV-2 circulantă dominantă și, pe baza tendințelor de creștere observate, mai multe alte țări se așteaptă la o situație similară în următoarele săptămâni. Varianta B.1.351 a fost, de asemenea, raportată din ce în ce mai mult în țările EU / EEA, adesea, dar nu numai, legată de călătorii și a fost asociată și cu focare. Varianta P.1 este raportată până acum la niveluri inferioare, posibil pentru că este legată în principal de călătorii către și dinspre Brazilia, unde pare să se răspândească.

Varianta B.1.1.7 pare a fi mai transmisibilă decât tulpinile care au predominat anterior în circulație și poate provoca infecții mai severe. Mai multe țări în care varianta a devenit dominantă au înregistrat o creștere rapidă a incidenței. Acest fapt a dus la creșterea numărului de spitalizări, a presiunii asupra sistemelor de sănătate și a excesului de mortalitate. B.1.351 este, de asemenea, asociată cu o transmisibilitate crescută. În plus, există evidențe care indică o potențială reducere a eficienței vaccinale pentru unele dintre vaccinurile anti-COVID-19, față de această variantă.

Documentul integral poate fi vizualizat aici!